Recepty

Makový koláč

Tento jednoduchý makový koláč je ideální volbou, pokud toužíš po rychlém a chutném domácím dezertu. Nadýchané těsto s jemně křupavým mákem doplňuje svěží citrónová poleva, která dodá koláči osvěžující nádech. Díky nenáročné přípravě a běžně dostupným surovinám jej zvládne i začátečník. Výborně se hodí ke kávě, na oslavy nebo jen tak k odpolední pohodě. Zkus ho obohatit o citrónovou kůru či trochu povidla – výsledek tě příjemně překvapí!

Ingredience

Cesto:

  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 150 ml oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g mletého máku

Poleva:

  • 150 g moučkového cukru
  • 2–3 PL citrónové šťávy

Postup

1. Příprava těsta

V misce vyšlehej vejce s cukrem do pěny. Postupně přilévej mléko a olej. Potom přimíchej mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr přidej mletý mák.

2. Pečení

Těsto vylij na plech polstrovaný pečícím papírem (cca 30×20 cm) a peč v předehřáté troubě na 180°C přibližně 25–30 minut, dokud není koláč zlatavý a upečený (vyzkoušej špejlí).

3. Citronová poleva

Práškový cukr smíchej s citrónovou šťávou, dokud nevznikne hustá poleva. Pokud je příliš hustá, přidej trochu šťávy, je-li řídká, přisyp cukr.

4. Dokončení

Upečený koláč nech mírně vychladnout a půj citrónovou polevou. Po ztuhnutí polevy nakrájej na kostičky nebo řezy.


Tip na závěr

Do těsta můžeš přidat i trochu citrónové kůry nebo vanilkový cukr pro výraznější chuť. Mák výborně ladí is lžící švestkové povidla, kterou můžeš natřít na těsto před polevou.